ПОЛОГОВИЙ БУДИНОК №3 :: м.Запорiжжя
Основное меню Дополнительные материалы
Публічна інформація
Цілі діяльності підприємства
Автобіографія директора КНП ʺПологовий будинок № 3ʺ ЗМР
Фінансова звітність
Аудиторські висновки
Річні звіти керівника
Статут підприємства
Рішення суб'єкта управління об'єктами комунальної власності щодо підприємства
Структура, принципи формування і розмір винагороди керівника
Річні плани закупівель
Договори, учасником яких є підприємство
Благодійні внески
Стан забезпечення лікарськими засобами
Фактори ризику
Інша інформація
Пологове відділення
Партнерські (спільні) пологи
Відділення новонароджених
Відділення постнатального догляду для новонароджених
Відділення інтенсивної терапії новонароджених на 6 ліжок
Катамнестичний кабінет
Відділення патології вагітності та екстрагенітальної патології (з ліжками для невиношування)
Гінекологія
Гістероскопія
Жіноча консультація
Жіноча консультація Шевченківського району та Олександрівського району
Планування сім'ї
Кабінет УЗД
Кольпоскопія
Кабінет ʺТелемедицини та функціональної діагностикиʺ
Школа свідомого батьківства
Консультанти по грудному вигодовуванню
Мамографія

Вагітність без корупції: як відкриті дані НСЗУ і чатбот «Буду мамою» допомагають матерям

Розробники чатбота ʹБуду мамоюʹ презентують новий функціонал сервісу. Користувачі зможуть дізнатися, скільки коштів отримує медичний заклад за спостереження вагітності й пологи за Програмою медичних гарантій від Національної служби здоров’я України.

Супровід вагітності та медична допомога при пологах - одні з пріоритетних послуг, які оплачує держава в межах Програми медичних гарантій. Проте часто українці платять за обстеження та аналізи. За даними опитування БФ ʹ280 днівʹ, серед жінок, які народили у 2021–2022 роках, 58 % респонденток сплачували за пологи, а 40 % - робили ʹблагодійні внескиʹ на вимогу медичного персоналу. Задля протидії подібній практиці розробники чатбота ʹБуду мамоюʹ створили спеціальний ʹантикорупційнийʹ розділ сервісу.

Завдяки новому функціоналу чатбота користувачі в кілька кліків можуть дізнатися, скільки саме коштів конкретний медичний заклад отримує від держави за спостереження вагітності в амбулаторних умовах, медичну допомогу при пологах, допомогу новонародженим у складних неонатальних випадках як у розрахунку за одну особу, так і загалом за рік. Чатбот також надає інформацію про середній рівень заробітних плат медичного персоналу.

ʹБуду мамоюʹ - це чатбот Viber і Telegram, розроблений ГО ʹЛіки Контрольʹ та БФ ʹ280 днівʹ на основі відкритих даних. Він містить покроковий алгоритм щодо того, як отримати безоплатний супровід вагітності, медичну допомогу при пологах і неонатальні послуги. З квітня 2023 року чатботом скористалися майже 30 тисяч осіб.

ʹМи розуміємо, що прямі заклики уникати неправомірних платежів не працюють, особливо коли йдеться про таку чутливу тему, як здоров’я. Натомість ми вибрали стратегію загального просвітництва для того, щоби пацієнти бачили, як саме працює медична система, за що вже сплачено і в якій кількості, могли аналізувати інформацію та робити висновкиʹ, - говорить Наталія Гуран, голова громадської організації ʹЛіки Контрольʹ.

ʹНаціональна служба здоров’я України щодня докладає зусиль не лише для того, щоб забезпечити громадян пріоритетними медичними послугами, а й щоб сприяти прозорості цього процесу. Дані про оплати медичним закладам за надані послуги пацієнтам - публічні, і НСЗУ всіляко підтримує доступ до інформації, корисної для суспільства та сприятливої для протидії корупціїʹ, - зазначила Наталія Гусак, голова Національної служби здоров’я України.

ʹМи щодня спілкуємося з десятками вагітних і знаємо, що сьогодні матеріальний стан багатьох молодих родин є вкрай складним. Але навіть у такій ситуації майбутні мами продовжують сплачувати за послуги, які вже оплачені державою. Найчастіше це відбувається саме через брак інформації про безоплатні послуги, і наше завдання - надати цю інформацію в простий і зручний спосіб. Період вагітності - це час, коли жінка переосмислює власні цінності. Тому це напрочуд вдалий момент, щоб розвивати культуру нульової толерантності до корупції, яку майбутня мама передасть далі своїм дітямʹ, - говорить Алеся Азарова, директорка благодійного фонду ʹ280 днівʹ.

ʹПроєкт чатбота “Буду мамою” став переможцем національного конкурсу Open Datathon reUkraine, у межах якого ми розшукували рішення, що підвищують прозорість діяльності державних структур та запобігають корупції. Протидія корупції в медичній сфері - комплексне завдання, і розробники чатбота роблять важливий внесок для його вирішенняʹ, - акцентує Надія Конащук, керівниця напряму відкритих даних USAID / UK aid проєкту ʹПрозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPASʹ.

Для того щоб отримати інформацію про фінансове забезпечення медичних закладів у чатботі, необхідно вибрати конкретний заклад у розділі ʹВагітністьʹ (Жіночі консультації) або ʹПологиʹ (Пологові будинки) за геолокацією або населеним пунктом та натиснути опцію ʹПро грошіʹ. Розробники чатбота не лише закликають користувачів уникати хабарництва та інформують про вже оплачені державою медичні послуги, а й надають жінці підтримку в захисті своїх прав: чатбот містить покроковий алгоритм дій у випадках, коли в безоплатних послугах відмовляють.

Чатбот та оновлений функціонал розроблено ГО ʹЛіки Контрольʹ та БФ ʹ280 днівʹ за підтримки USAID / UK aid проєкту ʹПрозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPASʹ і за сприяння Міністерства цифрової трансформації України. Партнер проєкту - Фонд Східна Європа.